BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο

Οι Πασχαλινές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα σπιτικά γεμίζουν με μπαχαρικά, άλευρα, νηστίσιμες λιχουδιές και οτιδήποτε είναι απαραίτητο για τις παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές. Το βάψιμο των αυγών είναι και αυτό μια ξεχωριστή διαδικασία η οποία πραγματοποιείται την Μεγάλη Πέμπτη και οι τρόποι για να δημιουργηθούν όμορφα κόκκινα αυγά είναι πολλοί.

Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη γιατί η ημέρα αυτή ήταν του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σήμερα θα σας αναφέρουμε τον πιο φυσικό τρόπο βαψίματος αυγών που βρήκαμε στην αγορά και αυτός είναι με το ριζάρι. Το ριζάρι, ένας θάμνος ο οποίος φύεται στην νότια Ευρώπη και στην Ασία, αλλά τα παλαιότερα χρόνια μεγάλη παραγωγή από ριζάρι είχε και η Λάρισα. 

Πριν βγουν οι χημικές-τεχνητές βαφές το ριζάρι ήταν πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ινδία αφού με το βότανο αυτό βάφονταν τα υφάσματα και τα ρούχα. 

Το ριζάρι βάφει πολύ εύκολα τα Πασχαλινά αυγά και δίνει ένα κόκκινο σκούρο χρώμα και ανάλογα αν ο φλοιός του αυγού είναι λευκός ή καφέ το αυγό μας βγαίνει κόκκινο ή πιο κεραμιδί.

 

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο

Ριζάρι θα βρείτε στα Ιάματα στο κατάστημα με τα Βιολογικά προϊόντα στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Τρίπολη ή ηλεκτρονικά στο www.iamata-shop.gr

Στο κατάστημα Ιάματα θα βρείτε πολλές νηστίσιμες επιλογές όπως και μαχλέπι αλλά και μαστίχα Χίου για τις γλυκές παρασκευές σας. 

Διαδικασία:

Βάλτε το ριζάρι από το βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε το για δέκα λεπτά και αφήστε το για όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα σουρώστε το νερό σε μια άλλη κατσαρόλα και βάλτε τα αυγά σας μέσα σε αυτό όπου τα βράζετε για 15 λεπτά. Προσθέστε μισό ποτηράκι ξύδι. Αφού βράσουν τα αφαιρείται και τα λαδώνεται με λίγο λαδωμένο χαρτί. Καλό Πάσχα

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP