ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Χριστουγεννιάτικα ευεργετικά ροφήματα

Χριστουγεννιάτικα ευεργετικά ροφήματα

Τώρα που ο Δεκέμβρης είναι εδώ και έχουμε μπει σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ατμόσφαιρα με ροφήματα που αγαλιάζουν τη ψυχούλα μας. Γευστικά ροφήματα που δημιουργούν ατμόσφαιρα και μας ζεσταίνουν. Δοκιμάστε τα βράδια σας ή στο πρωινό σας και επωφεληθείτε από τις θρεπτικές ουσίες τους και φυσικά την ευχάριστη γεύση και μυρωδιά. 

Chai Tea

Σε πολλά μέρη του κόσμου, το «τσάι» είναι απλά η λέξη για το τσάι.

Ωστόσο, στον δυτικό κόσμο, η λέξη chai έχει γίνει συνώνυμη με έναν τύπο αρωματικού, πικάντικου ινδικού τσαγιού που αναφέρεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως masala chai.

Επιπλέον, αυτό το ποτό μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, την πέψη, τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα. Το τσάι Chai περιέχει κανέλα και μαύρο τσάι, και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Το τσάι Chai είναι ένα αρωματικό, πικάντικο τσάι που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην πέψη και στην απώλεια βάρους.

Το μείγμα μπαχαρικών ποικίλλει ανάλογα με το πού μπορείτε να δοκιμάσετε το τσάι σας, αλλά παραδοσιακά μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μπαχαρικά:

Μαύρο τσάι 

Κανέλα

Βανίλια

Τζίντζερ

Μοσχοκάρυδο

Γαρύφαλλο μπαχαρικό

Πιπέρι

Πράσινο κάρδαμο

Γλυκάνισο

Σπόρος μάραθου

Βράστε τα πιπέρι, γαρύφαλλο, κάρδαμο, κανέλα και γλυκάνισο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να αρωμαθεί. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και αφήστε να σιγοβράσουν. Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Αποφύγετε να αφήσει το μείγμα σας να βράσει σε δυνατή φωτιά, κάτι που θα προκαλέσει πίκρα στα μπαχαρικά.

Ανακατέψτε το μαύρο τσάι με το νερό που φτιάξατε, σβήστε τη φωτιά και αφήστε να βυθιστεί για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε.

Εαν θέλετε βάζετε ένα φυτικό ρόφημα και σερβίρετε, κάνοντας το έτσι chai latte

Σουρώστε το συμπυκνωμένο τσάι σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι και αφήστε το να κρυώσει πριν από την ψύξη. Το συμπύκνωμα διατηρείται στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Χριστουγεννιάτικα ευεργετικά ροφήματα

Βοτανικό Μείγμα με μπαχαρικά

Το τσάι του βουνού περιέχει ένα πολύτιμο οπλοστάσιο φλαβονοειδών, κατεχινών, μονοτερπενίων, διτερπενίων, τριτερπενικών οξέων φαινυλοπροπενίων, στερολών, ιριδοειδών, αιθέριων ελαίων, κουρκουμίνης και καρυοφυλλίνης. Πολλές σύγχρονες έρευνες έρχονται να τεκμηριώσουν τις δράσεις των ουσιών αυτών, οι οποίες φαίνεται να είναι πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται ότι βοηθά στα:

Οστεοπόρωση

Νόσο Alzheimer

Υπέρταση

Πεπτικό σύστημα

Αγχολυτική δράση

Αντιμικροβιακό

Μια υπέροχη συνταγή με τσάι του βουνού είναι η εξής:

Τσάι βουνού Σιδεριτης

Φασκόμηλο

Δίκταμο

Κανέλλα

Γαρύφαλλο

Τεντούρα

Βράζετε  μια κούπα νερό με τη κανέλα και το γαρύφαλλο σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, αφαιρείτε τα μπαχαρικά από το κατσαρολάκι και βάζετε μια μικρή ποσότητα από τα βότανα. Κλείνετε το μάτι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε για 4 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνετε σερβίρετε στο ποτήρι σας και βάζετε αν θέλετε να δώσετε ένταση λίγο λικέρ τεντούρα. Ιδανικό για να σερβίρετε στους αγαπημένους σας. Φυσικά αν δε σας αρέσει το φασκόμηλο ή το δίκταμο μπορείτε να το αλλάξετε με κάποιο βότανο της επιλογής σας. 

Χριστουγεννιάτικα ευεργετικά ροφήματα

Golden Latte

Η αίσθηση ευεξίας του κουρκουμά latte προέρχεται από τα θρεπτικά του οφέλη, μιας και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και όταν το καταναλώνεις σε ζεσταίνει ευχάριστα. Ο κουρκουμάς έχει πολλά οφέλη για την υγεία, γι 'αυτό και είναι το νούμερο ένα μπαχαρικό υγείας που χρησιμοποιείται στην κουζίνα ayurvedic. Είναι συνήθως γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, την υψηλή αντιοξειδωτική του ποσότητα και τα φυτοθρεπτικά του συστατικά.

 Ιστορικά βοήθησε τους ανθρώπους με πόνους στα δόντια, πόνους της εμμήνου ρύσεως, μώλωπες ή κολικούς. Τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία εντοπίζονται στην κύρια ένωση, την κουρκουμίνη, η οποία δίνει επίσης στον κουρκουμά το φωτεινό κίτρινο χρώμα. Αρκετές ιατρικές μελέτες έχουν συσχετίσει επανειλημμένα τον κουρκούμη και την ένωση της κουρκουμίνης με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του δέρματος ή του παγκρέατος. Φυσικά οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλες ποσότητες κουρκουμά για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό εάν δεν θέλετε να τρώτε μια ολόκληρη ρίζα κουρκουμά κάθε μέρα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε μικρά και να αυξήσουμε την καθημερινή πρόσληψη κουρκουμά προσθέτοντάς το σε τσάι, λάτε, κάρυ, σάλτσες ή σάλτσες.

Υλικά:

2 φλιτζάνια γάλα βρώμης ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου αν είναι vegan)

1 κανέλα ή cin κουταλάκι του γλυκού κανέλα

3 λοβούς κάρδαμο

μια μικρή πρέζα τζίντζερ

μια μικρή πρέζα πιπέρι

Προσθέστε το γάλα αμυγδάλου σε μια μικρή κατσαρόλα και θερμάνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Προσθέστε το κουρκουμά, το ξυλάκι κανέλας, τους λοβούς κάρδαμου, το ακατέργαστο μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και το πιπέρι και ανακατεύετε συχνά για περίπου 3 λεπτά έως ότου το γάλα να είναι ζεστό, αλλά να μην βράζει.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και βγάλτε το ξυλάκι κανέλας. Σουρώστε το γάλα με ένα μικρό σουρωτήρι.

Προσθέστε την κορυφή του γάλακτος έναν αφρό γάλακτος εάν το θέλετε.

Προσθέστε περισσότερο ωμό μέλι ή σιρόπι καρύδας για γεύση.

Χριστουγεννιάτικα ευεργετικά ροφήματα

Αξιολογήσεις (1)
Από Ελσα στις 06-12-2020

Θα τα δοκιμάσω όλα Απίθανες ιδέες. Θα τις φτιάξω όλες.

BACK TO TOP