ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Αντικαθιστώ τη ζάχαρη με διάφορους θρεπτικούς τρόπους

Αντικαθιστώ τη ζάχαρη με διάφορους θρεπτικούς τρόπους

Όλο και περισσότερες μελέτες βγαίνουν στην επιφάνεια για την αρνητική επίδραση της ζάχαρης στον οργανισμό. Η ζάχαρη είναι εξαιρετικά εθιστική και οι αρνητικές της επιδράσεις φαίνονται μακροπρόθεσμα στο σώμα και στον οργανισμό μας. Στην προσπάθειά μας να την αποβάλλουμε όσο το δυνατό από τη διατροφή μας μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κάποιες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες δεν προσφέρουν μόνο τη γλυκιά γεύση που αναζητάμε αλλά προσφέρουν θρέψη και βιταμίνες. Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας;

 

 

Μέλι

Μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη αλλά αντίθετα 1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει 64 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης, 46 θερμίδες.Βέβαια οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο μέλι και στη ζάχαρη δεν είναι μόνο οι θερμίδες.Η σύσταση τους διαφέρει εξαιρετικά όπως και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτές τις δύο ουσίες. Το μέλι είναι πολυτιμότερο διατροφικά,σε σχέση με τη ζάχαρη.

 

 

Η ζάχαρη είναι μια κενή τροφή, δηλαδή δεν περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά μόνο θερμίδες.Το μέλι αντιθέτως περιέχει σε μικρές ποσότητες πρωτεΐνες, μέταλλα, ένζυμα και βιταμίνες. Βοηθάει στον πονόλαιμο και στην αϋπνία και σίγουρα μπορεί να νοστιμίσει πολύ τα γλυκά και τις παρασκευές μας. Στα Ιάματα φιλοξενούμε το Αρκαδικό μέλι μια τοπική οικογενειακή επιχείρηση η οποία έχει πιστοποιημένα βιολογικά μέλια και ανώτερη ποιότητα. Ποικιλίες όπως η Αρκαδική Καστανιά, Άγρια Βελανιδιά, Ανθέων και βοτάνων και φυσικά το κούμαρο είναι ποικιλίες που πρέπει να δοκιμάσετε

 

Χαρουπόμελο

Το χαρουπόμελο παράγεται από τους καρπούς του χαρουπόδεντρου και έχει μια γλυκιά γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γλυκαντικό για κέικ, ταχίνι, ζεστά και κρύα ροφήματα, γιαούρτι, παγωτό και ρύζια. Είναι ένα εξαιρετικό αντικατάστατο της ζάχαρης. Το χαρουπόμελο είναι επίσης γνωστό και σαν παραδοσιακό γιατρικό για τον βήχα και τον πονόλαιμο. 

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (σχεδόν τριπλάσια από το γάλα – το χαρούπι έχει 350mg ανά 100gr σε σύγκριση με το γάλα που έχει 120mg ανά 100gr). Η γεύση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε ποικιλία που έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς να αλλάζουνε οι θρεπτικές αξίες. Μπορείτε να το βρείτε στα Ιάματα από την ελληνική εταιρεία Creta carobs η οποία διαθέτει προϊόντα αποκλειστικά από χαρούπι 

 

Μελάσα

Μια γλυκιά ουσία χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης μιας και η μελάσα είναι φυσικό και όχι χημικό γλυκαντικό, δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (50) σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η μαλτοδεξτρίνη (150), η γλυκόζη (100), το σιρόπι καλαμποκιού (75), η λευκή ζάχαρη (65) αλλά και το μέλι (50-75), γεγονός που σημαίνει ότι έχει αργή μεταβολική αποδέσμευση και δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου όσο οι παραπάνω υδατάνθρακες.

Έχει λίγες θερμίδες (15 ανά κουταλάκι του γλυκού), ενώ περιέχει τα περισσότερα

θρεπτικά συστατικά από οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό. Μαζί με όλες τις θρεπτικές αξίες της η μελάσα έχει και σίδηρο το οποίο την κάνει να υπερτερεί. Μπορείτε να την βρείτε στα Ιάματα από την ελληνική εταιρεία Emelia σε εξαιρετική ποιότητα. 

 

Εσείς ποια γλυκαντική ουσία χρησιμοποιείται; Μοιραστείτε ένα σχόλιο με ποια είναι η αγαπημένη σας

 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP